Caresheet tamme rat

SOORT: Tamme rat, stamt af van bruine rat (Rattus norvegicus). Geen rassen, wel verschillende vachtkleuren en tekeningen, oogkleuren en oorstanden.

LENGTE: Gemiddeld 21 - 29 cm

GEWICHT: Vrouwen gemiddeld 250 - 400 gram, mannen gemiddeld 350 - 600 gram

LEVENSVERWACHTING: 2 - 3 jaar

GESLACHTSRIJP: Vanaf 5 weken geslachtsrijp, met 4,5 week moeten mannetjes gescheiden worden van vrouwtjes.

LEVENSWIJZE: Ratten zijn sociale dieren, samen leven met andere rat(ten) is net zo belangrijk als water en voer. Ratten moeten van hetzelfde geslacht zijn, ze planten zich enorm makkelijk voort. Nieuwe ratten kunnen niet zomaar bij elkaar gezet worden, er is een goede introductie nodig.

MAN/VROUW: Keuze voor mannetjes of vrouwtjes is persoonlijk, het is aan te raden eerst bij opvang te gaan kijken. Over het algemeen zijn vrouwen actiever dan mannen. Vrouwtjes hebben aanzienlijke kans op mamatumoren en baarmoederproblemen, hiervoor is preventieve castratie aan te raden. Mannetjes kunnen hormonale agressie gaan vertonen, castratie werkt hier goed tegen.

HUISVESTING: De minimummaten voor een kooi voor 2 ratten zijn 80 x 50 x 70 cm, groter is nog fijner. Er mogen geen traliebodem of -verdiepingen in de kooi zitten i.v.m. ontstekingen die ratten in voeten kunnen krijgen. In het wild leven ratten in holen, er moeten dus veel schuilplekken in de kooi zijn (hangmatjes, huisjes ed.). I.v.m. gevoelige luchtwegen van ratten moet de kooi genoeg lucht doorlaten, maar niet op de tocht staan. Ratten zijn knaagdieren, het is belangrijk om voldoende (veilig) knaagmateriaal/hout
aan te bieden. Een loopwiel wordt vaak ook gewaardeerd, mits groot genoeg (in elk geval minstens 30 cm). Voor mannen zijn de in Nederland verkrijgbare loopwielen meestal te klein, een tictac Wheel of zelfbouw loopwiel is dan aan te raden.

BODEMBEDEKKING: I.v.m. gevoelige luchtwegen van ratten is een stofvrije bodembedekking nodig (geen zaagsel, hooi of stro). Goede bodembedekkers zijn kartonvarianten zoals Ecobale, Greenmile en Finacard. In de toiletjes het beste een andere bodembedekking doen, zoals Back to nature. Een plassteen kan ook helpen ratten zindelijk te maken.

VOEDING: Ratten drinken per dag ± 20 ml water, drinkflesje is het meest geschikt en moet dagelijks verschoond worden. Ratten tot 3 maanden hebben onbeperkt basisvoer voor rittens nodig, met dierlijke eiwitten (bijv. mixvoer op basis van the scuttling gourmet). Ratten van 3 tot 8 maanden hebben dagelijks 15 tot 20 gram vegetarisch basisvoer nodig (mixvoer op basis van the scuttling gourmet of science selective rat) en 2 keer per week dierlijke eiwitten (meelwormen, gedroogde visjes, ei, gekookte kip of vis). Ratten die uitgegroeid zijn, hebben geen dierlijke eiwitten meer nodig, hooguit heel zelden als extraatje. Vanaf een jaar is het beter helemaal geen dierlijke eiwitten te geven. Het basisvoer omvat ongeveer 75% van de voeding, de andere 25% bestaat uit groenten, evt. pasta, gekookte aardappel ed. (zie voedingslijst www.tammeratten.nl). Fruit niet te vaak geven i.v.m. overgewicht.

GEZONDHEID: Ratten zijn erg gevoelig voor luchtweginfecties en (long)abcessen. Daarnaast komen er regelmatig tumoren voor, hypofysetumoren hebben vaak een agressief verloop hebben, melkkliertumoren zijn meestal goed operatief te verwijderen. Verder komen nieraandoeningen, achterhandsverlamming en ontstekingen in oor, blaas en baarmoeder voor. Ratten laten pijn/ongemak vaak niet goed zien. Als de vacht uitstaat, er porfyrine (rode kleurstof in de slijmvliezen), gewichtsverlies of verandering in gedrag is, dan is het belangrijk naar een ratkundige dierenarts te gaan. Preventief castreren van vrouwtjes heeft veel voordelen. Over het algemeen verlopen operaties (zoals tumoren verwijderen) bij ratten goed, als er door een ratkundige dierenarts geopereerd wordt met enkel gasnarcose. Naaktratjes (fuzz) hebben meer gezondheidsproblemen.

RATTEN ADOPTEREN: Een dierenwinkel is geen geschikte plek om ratten te kopen (i.v.m. broodfok en geen controle kunnen houden op lijnen). Een goede rattenopvang of rattery verstrekt informatie, is ook na aanschaf beschikbaar voor hulp en zal indien nodig ratjes terugnemen. Rittens moeten minstens 6 weken oud zijn én minstens 100 gram wegen voor ze verhuizen.

©2018 Rattenopvangmaarn | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin