Koppelen van ratten

* Ratten (van hetzelfde geslacht of minstens 1 van de geslachten gecastreerd) kunnen gekoppeld worden vanaf een gewicht van 200 gram (bij kleine dames eventueel iets lichter).
* Koppel niet met zieke ratten en laat ratten die net een (mislukte) koppelpoging achter de rug hebben minstens een week tot rust komen. 
* Voor het koppelen van ratten is een miniduna (55 x 39 cm) nodig. Voor groepen vanaf ongeveer 8 ratten (afhankelijk van lichaamsgrootte) wordt een grotere duna (71 x 46 cm) gebruikt. Het is belangrijk geen traliekooi te gebruiken omdat de ratten elkaar dan kunnen gaan ontwijken door in de tralies te gaan klimmen.
* De (mini)duna wordt leeg gehouden, enkel gevuld met een laag bodembedekking waar voer doorheen gestrooid is. Als het kan worden er meerdere waterflesjes bevestigd.
* Houd een pollepel, doekje en reismandje bij de hand om de ratten snel te kunnen scheiden ( zonder zelf gewond te raken).
* Koppelingen worden in de ochtend / vroege middag gestart, omdat de ratten dan het rustigste zijn en de kans het grootste is, dat ze samen gaan liggen slapen. Vervolgstappen worden ook altijd in de ochtend / vroege middag gestart.
* Voor de koppeling is het belangrijk dat er meerdere dagen (tot een week) 24 uur per dag toezicht gehouden kan worden. 's Nachts kan dat door de miniduna naast het bed te zetten. Het is verstandig om een zaklamp klaar te hebben liggen.
* Zorg ervoor de koppeling niet te verstoren door plotselinge geluiden of door steeds boven de duna te hangen, houd een beetje afstand.
* Tijdens de gehele koppeling krijgen de ratten geen loslooptijd.
* Als er opstootjes zijn, dan begint de tijd van die stap opnieuw te tellen. Geeft een volgende stap veel onrust en zijn er volhardende opstootjes, doe dan een stap terug. 
* Als je een koppeling start, onderbreek hem dan niet. Mocht je de koppeling afbreken houd de ratten dan ver bij elkaar vandaan (ook niet laten loslopen op dezelfde plek) en geef ratten na een mislukte koppelpoging minstens een week rust. 

Koppeling

- Eventueel kan eerst op neutraal terrein (bijv. op bed) gekeken worden hoe de ratten op elkaar reageren. Let er daarbij op hoe de vacht van de ratten staat (glad of opstaand / egelend). Als er nu al gevochten wordt, dan direct de ratten uit elkaar halen en minstens week tot rust laten komen.

- Daarna worden de ratten tegelijk in de lege (mini)duna gezet (enkel bodembedekking en uitgestrooid voer). Let hierbij op de vachten van de ratten. Ratten die met gladde vachten elkaar gaan besnuffelen en op de rug leggen zijn een teken van een rustige koppeling. Ratten die egelen moeten in de gaten gehouden worden. Als een rat achteruit gaat trappen naar de andere rat(ten), is dat een teken van erge onrust en het signaal dat ratten gaan vechten. Het is belangrijk om dan goed op te letten en te voorkomen dat de ratten elkaar gaan verwonden. Houd een pollepel en doekje bij de hand voor het geval de ratten gescheiden moeten worden, zodat er geen handen tussen vechtende ratten komen. Probeer de ratten af te leiden met de pollepel en wat lekkers (meer lekkers dan er ratten in de koppeling zitten). Breek bij erge agressie de koppeling af, zodat er geen ratten gewond raken. Huisvest de ratten dan zo ver mogelijk uit elkaars buurt en geef ze minstens een week rust. Neem eventueel contact op om te overleggen wat het vervolg zou kunnen zijn (bijvoorbeeld castratie en later een nieuwe koppelpoging). 

- Als de eerste periode van de koppeling rustig is verlopen, zullen de ratten gaan liggen slapen, dan is het wachten tot ze op een hoopje bij elkaar gaan liggen. In veel gevallen duurt dat toch wel een paar dagen (in sommige gevallen kan dat zelfs een week of langer duren). Het is belangrijk de (mini)duna 's nachts in de buurt te houden (bijv. naast het bed), want dan zijn de ratten actief en kan er ineens onenigheid ontstaan zelfs als het overdag rustig was. Ook na een rustige eerste nacht kan er de twee nacht onrust ontstaan. Daarom raden wij aan de eerste stap altijd minstens 48 uur te laten duren. 

 - Wanneer de ratten op een hoopje liggen te slapen, gaan die eerste 48 uur in. Dit is de belangrijkste fase van het kennismaken en elkaar gaan vertrouwen. Ga daarom liever wat langzamer dan te snel. Een negatieve ervaring zullen de ratten weer meenemen in de volgende koppelpoging en zorgt ervoor dat de kans op een succesvolle koppeling afneemt. Mocht je merken dat de ratten zich vervelen, geeft dan wat knaagmateriaal o.i.d. Houd er wel rekening mee dat er geen ruzie over kan ontstaan. Dus liever meerdere kleine knaagmaterialen dan 1 grote die geclaimd kan worden. 

- Als binnen die 48 uur de ratten regelmatig samen liggen en er geen opstootjes zijn geweest, kan er in de ochtend nadat er 48 uur verstreken zijn een enkele open hangmat in de (mini)duna gehangen worden.

- Wanneer het met de hangmat 24 uur goed is gegaan (dus de ratten liggen regelmatig samen én er zijn geen opstootjes geweest), kan er in de ochtend na die 24 uur een huisje met meerdere openingen (bijv. sputnik) in de duna gezet worden.

- Wanneer dit 24 uur goed is gegaan, kunnen de ratten in de ochtend overgezet worden in een kleine traliekooi / tussenkooi. Deze traliekooi is weer helemaal leeg, met bodembedekking met voer erdoor gestrooid en meerdere waterflesjes. Strooi ook wat van de vieze bodembedekking uit de duna in de traliekooi, zodat de kooi al naar hen ruikt.

- Wacht af tot de ratten samen gaan liggen, dan gaan de 24 uur weer in. Bij volhardende opstootjes of onrust eventueel terug naar de duna gaan. 

 - Als de ratten 24 uur samen hebben gelegen en er geen opstootjes zijn geweest kan de ochtend erna een hangmat toegevoegd worden en nadat dat 24 uur goed gegaan is in de ochtend erna een huisje met meerdere openingen.

- De laatste stap is de ratten in de uiteindelijke kooi te zetten (bij een dubbele kooi eerst de ene helft opbouwen en daarna pas de andere helft). Deze kooi is weer leeg met alleen bodembedekking en voer en meerdere waterflesjes en wat vieze bodembedekking uit de kleine traliekooi. 

- Wacht af tot de ratten samen gaan liggen, dan gaan de 24 uur weer in. Bij volhardende opstootjes of onrust eventueel terug naar de tussenkooi gaan. 

- Als de ratten 24 uur samen hebben gelegen en er geen opstootjes zijn geweest kan de ochtend erna een hangmat toegevoegd worden en nadat dat 24 uur goed gegaan is in de ochtend erna een huisje met meerdere openingen.

- Mocht er in deze fase een terugval zijn, dan kan het zijn dat verveling een rol speelt. Voeg dan eerst een loopwiel en wat voerpuzzels en knaagmateriaal toe om te kijken of dat de rust terug brengt.

- Elke 24 uur kan er weer iets toegevoegd worden, totdat de kooi volledig gevuld is. Blijf goed observeren, mocht een bepaald huisje o.i.d. geclaimd worden, haal deze er dan weer uit en voeg dat eventueel een aantal dagen later weer toe. 

- Bij elke stap geldt: als er onenigheid ontstaat, doe dan één of meerdere stapjes terug (bijv. de spulletjes uit de kooi en pas na 48 uur weer iets erbij).

©2018 Rattenopvangmaarn | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin